Tine Refsgaard
Musik Ord Billeder

Satus på mit virke idag, d. 29. april 2020
Sendt til Lejre Lokalavis

Gennem IMPROVISATION skaber min KREATIVITET oplevelser, der giver GLÆDE VED AT VÆRE

MUSIK
Krop
Følelser
– Socialt sammen med andre (kor, koncerter, samspil)

ORD
Sprog
Intellekt
– Kommunikerende mellem mennesker (blog, bog, sange, foredrag)

BILLEDER
Intuition
Sanser
– Alene (farver, former, malerier)

 

Kunsten og mennesket

Jeg arbejder i kunsten, fordi det giver mening for mig på alle planer.
Vi er mennesker og kreative, bevidste væsner. Vores følsomhed og tankevirksomhed er stor.
Vi mærker glæde, når vi er trygge både fysisk og mentalt, og det er vi langt fra altid. Bekymringer i dagligdagen kender vi alle, og corona-krise gør for de fleste mennesker ikke dagligdagen nemmere. Men jeg mener, der er mere at sige end dét.

At være
Jeg beskæftiger mig i mit arbejde med glædes ved ”at være”, i det man nu engang er i. Det gør jeg gennem musik, ord og billeder, som på hver deres måder viser vej til glæde.
Musikken er kropslig. Ordene er intellekt. Billederne er intuitive.

Den kreative vej
Jeg har arbejdet med kreativitet, musik og sjæl hele mit voksenliv. Jeg har aldrig haft et 8-16 lønjob, med mindre man tæller mine 2 år som kreativ musikhøjskolelærer med.
Jeg har beskæftiget mig med det kreative i 25 år og skabt indtægter i det henad vejen. Nu er jeg startet som fundtids selvstændig kunstner og ”ambassadør for et positivt, konstruktivt livssyn”. Jeg har således helliget mig missionen om at åbne for glæde i livet for mig selv og forhåbentlig for mine kunder.

Livsglæde
Det vigtigt at mærke, at man er et menneske, og det kan være svært, når vi er isolerede som nu. For hvad er man uden de andre, uden at kommunikere, uden at dele? Man savner i denne tid at finde ny energi, bevægelse, inspiration og en ny kilde til glæde i sig selv.
Min erfaring er, er balance og glæde handler om, at den som udgangspunkt bor i én selv. Ude i verden finder man ikke dens kilde. Glæde bor i kroppen, i sindet, i ”at være” og det er en erfaring, som er en gave at have fået med i livet.

Der er nye erkendelser, som vi kan få med os i denne tid, som jeg håber og tror, vi vil drage stor nytte og glæde af, når vi igen kan bevæge os frit.


Men hvad med økonomien som selvstændig?

For i første omgang betyder krisen, at jeg mister min indtægt som musiker, hvilken var langt størstedelen. Men den gør også, at jeg for alvor får brug for min evne til at omstille mig, være kreativ og finde glæde på trods af både økonomiske kvaler og isolation fra andre mennesker. Og det mærker jeg, at jeg kan. Jeg bliver stærkere og klarere i udtrykket i denne tid.

Jeg har taget en række nye initiativer i mit firma, som tager udgangspunkt i ord og billeder, som jo ikke kræver fysisk nærhed, som musikudfoldelse gør det. Jeg skriver på min bog, som jeg ønkser at udgive snarest muligt. Den handler om livserkendelser jeg fik i forbindelse med min mors død for 7 år siden. Erkendelser om livets kraft, som en stor del af mit kunstneriske virke er bygget på.

Jeg maler selvfølgelig også billeder, og er gået i gang med en serie af de hidtil største billeder, jeg har lavet. Det er oliemalerier i formatet 80×100/120 cm. Desuden udvikler jeg min web-shop i håb om at kunne servicere nogle kunder, som bor uden for kommunegrænsen. Jeg udvikler også forskellige musikalske online tilbud, hvor folk kan introduceres til musikken og kunsten.

Kunder i pinsen vil blive en hjørnesten i mit firma
Det største fysiske aktiv for mig i denne tid er galleriet i Det Gamle Mejeri i Hvalsø, hvor man kan komme besøg. Her arbejder jeg dagligt og man kan se og købe mine billeder. Hvis man vil, kan man også få en snak med mig om stort og småt.

I hele pinsen holder jeg åbent hver dag fra kl. 11-17. Kunst i pinsen bliver en hjørnesten i mit virke dette forår, og dér investerer jeg mig selv. Jeg gør galleriet klar ved at male bygningen udvendig og indvendig, og jeg skaber nye malerier og kunstpostkort, som kommer til salg. I pinsen har jeg også fortælling undervejs. Der vil være siddepladser udendørs med livemusik, så vejret må gerne være med os.
Jeg ønsker at skabe en kunstnerisk helhedsoplevelse med de talenter og midler jeg har til rådighed, og inden for de regler, som vi skal agere ud fra.
Jeg er sikker på, at et besøg i galleriet kan give en gevaldigt løft på trivselsbarometret for alle de, som kommer.
Vi trænger nemlig til ny energi og ny glæde, og det vil jeg skabe i galleriet i pinsen.

Hvis man ikke kan komme i pinsen holder jeg også åbent alle fredage frem til medio juni samt
lørdag d. 16. maj. Alle dage fra 10-13.30.

Sig det med postkort

Alt i alt tror jeg på, at jeg gennem mit kompromisløse arbejde med kunst og kreativitet, vil komme styrket igennem denne krise. Jeg er ikke én der giver op, og jeg tror på, at jeg har noget at byde på, som folk gerne vil betale for, fordi det er langtidsholdbart. Både mine bevæggrunde og malerierne i sig selv. Man har jo et maleri for livet. Jeg håber folk vil komme ned i mejeriet og kigge, og måske finde og købe kunst med hjem, der siger gode ting til dem. Det kan være et maleri eller kunstpostkort man kan sende til en ven, man savner.

Bevægelse sker også indeni

Når vi ikke kan bevæge os frit udenfor, så kan vi opleve bevægelse i os selv. Og det er meget værdifuldt! Det er resten af livet værd. Der kan komme noget godt ud af alting. Også af en corona-krise. Alt der ikke slår os ihjel gør os, ikke bare stærkere, men også klogere og gladere, hvis vi finder værdien, der ligger gemt. Jo større udfordring, jo større livsværdi er der at finde. Det er min erfaring.